Instalarea unui filtru CPL pe Vico TF2+

M-am uitat cu jind preț de câteva minute la noua serie Marcus de la Vicovation. După care am cântărit modul în care filmează și am ajuns la concluzia că partea care-mi lipsește cel mai mult este absența suportului pentru montarea unui filtru CPL.

După ce am studiat vreo câteva tutoriale de pe DashCamTalk Forums, am ajuns la concluzia că ideea folosită de Marcus cu filtrul montat pe quickmount este viabilă și pentru TF2+. Ideea este aplicabilă și pentru celelalte camere din serie care au aceleași dimensiuni și accesorii.

Am pus pe lista de cumpărături:

  • Inel de reducție Cokin, 52 – 43 mm ~ 20 lei
  • Filtru CPL Hoya – slim mount, 52 mm ~ 100 lei
Inelul de reducție

Inelul cumpărat mi-a confirmat faptul că am făcut corect măsurătorile. Este metalic, deci nu există riscul să fie stricat de filetul de pe filtru. A putut fi dus la dimensiunea dorită destul de ușor.

Dimensiunea inferioară de 43 mm cade bine peste gura suportului de quickmount al lui Vico TF2+. Filetul acestuia, este totuși prea înalt pentru o prindere directă de suport. Cei de pe DashCamTalk am văzut că preferă prinderea folosind bandă dublu-adezivă. Eu am mers pe o soluție mai voinicească.

Inel de reducție prelucrat

Am șlefuit aproape tot filetul de 43 mm al inelului de reducție. A mai rămas din el în jur de 0.5 – 0.6 mm pentru a-i oferi o oarecare prindere în gura suportului. Scutește de efortul de a centra inelul pe când se aplică adezivul.

Am folosit șmirghel cu granulație de 120. De acesta aveam la îndemână. După care am folosit șmirghel cu granulație de 50 pentru a finisa procesul.

Potrivire inel prelucrat

Precum se observă în imaginea alăturată, inelul se potrivește bine în gura suportului. A urmat pregătirea pentru aplicarea adezivului. Inelul și suportul au fost spălate sub jet de apă pentru a înlătura resturile rezultate în urma prelucrării inelului de reducție. După care le-am uscat cu uscătorul de păr.

Conform recomandărilor din instrucțiunile tuburilor de adeziv, suprafețele care au urmat a fi lipte au fost șlefuite ușor. Adică marginea suportului quickmount și baza inelului de reducție. A urmat curățarea suprafețelor. Producătorul adezivului recomandă acetona sau un produs propriu.

A urmat amestecarea adezivului, pe bază de rășini epoxi, folosind tăvița și spatula furnizate în pachet. Cantitatea folosită a fost în jurul dimensiunii unui bob de fasole mic. Chiar și așa, a rămas puțin adeziv nefolosit în tăviță. Am aplicat un strat destul de subțire, pe cât mi-a permis vâscozitatea amestecului.

Timpul în care poate fi prelucrat este de aproximativ 2h. Are un timp de uscare la 20oC între 6 – 8h. Eu l-am ținut timp de 11h sub o greutate ușoară. Dimineața suportul era bun de utilizat. Timpul de uscare completă a adezivului este 24h.

Adezivul folosit este Bison Epoxy Universal. Nu este pe lista de cumpărături pentru că-l aveam achiziționat anterior. Se găsește la un preț începând de pe la 14 lei până pe la 20, în funcție de comerciant. În mod normal asemenea adeziv intră în categoria “overkill” pentru fixarea unui inel de reducție din moment ce rezistă până la 170 kg/cm2. Dar faptul că TF2+ este certificată pentru operarea la 75oC recomandă și un adeziv pe măsură care are specificat ca maxim 80oC.

Atașez și restul de imagini cu rezultatul final.

Adeziv
Rezultatul final
Rezultatul final cu filtrul montat
Montaj final 1
Montaj final 2
Montaj final 3

PS: am observat faptul că reglajul cel mai bun privind filtrarea reflexiior este acolo unde săgeata de pe inel și triunghiul de pe filtru se întâlnesc. Se observă în ultima imagine.